Livsgjutarna

Det är klart att det finns en viss charm med storstan. Det är lättillgängligt, alltid på gång, och särskilt en stad som Stockholm är lätt att bli alldeles kär i och aldrig lämna igen. Men för vissa kanske stressen blir lite för mycket efter ett tag, och det är detta som först manade oss bakom detta kollektiv att bege oss till Skåne och starta något nytt ― som 40- och 50-talister är vi levande bevis på att man aldrig är för gammal för det.

Signhild har sedan barndomen älskat allt som har med konst att göra, men det var först efter närmare trettio år av experimentering och testande av olika medier på fritiden som hon upptäckte charmen med gjutning. Hon tycker om att arbeta med händerna, så keramik har alltid hållit andraplatsen i hennes hjärta, men det tunga, robusta och rejäla med gjutning och gjutna verk är något alldeles speciellt. Signhild lämnade ett liv som högskolelärare i Stockholm för att få arbeta med konsten på heltid, och hon stortrivs.

Erik satsade på konsten redan i unga år. Han hade sin första utställning i tidig tjugoårsålder, när han pluggade konst på högskolan, och sedan har det bara fortsatt. Hans stil har alltid varit rotad i stora och tunga material, vilket gjorde gjutning till en självklar metod när det gällde att hitta sin egen nisch. Idag spenderar han sina dagar i konstboden i Skåne, där han fortsätter att göra det han brinner för och alltid har haft som sitt kall.

Jenny sticker ut från resten genom sin kärlek till det mer klassiska konstmediet teckning. Hon satsade i yngre år på marknadsföring och reklam, men insåg snart att passionen för konsten var starkare, och tog mod till sig i trettioårsåldern att lämna hennes mer konventionella bransch. Hennes karriärbyte till illustratör var inte helt smärtfritt, men idag ritar och målar hon på heltid, med verk i utställningar och till salu både i och utanför Livsgjutarnas butik. Hon designar även en del av de gjutna verk som finns på plats.

Oskar och Erik klickade på en gång genom deras gemensamma intresse för konst, och mer specifikt kärleken till gjutning och skulptur. Med en lång karriär som konstnär i bagaget kände Oskar att det var dags att ta det till ett annat plan, bort från stadens stress, där fokus kunde ligga helt på konsten och det ro den ger. Idag finns hans verk till försäljning i butiken, allt från små prydnader till stora statement pieces till hemmet.

Charlotte är en av de sanna grundarna av Livsgjutarna. Det var tillsammans med Oskar och Erik som hon först fick idén att bege sig till den skånska landsbygden och leva i ett härligt kollektiv, där det inte längre skulle handla om vinst och framgång, men om konsten och dess speciella belöningar. Charlotte arbetade som allt från språklärare till försäljare under sitt liv innan hon lämnade allt för att på heltid satsa på sin passion för gjutning och skapande. Idag trivs hon bättre än någonsin, och skulle aldrig byta tillbaka storstadsstressen mot det stilla livet på landet.